Meny

Våglängd fiber - vad är det?

En av de mer förvirrande termerna när vi pratar om fiberoptik är "våglängd". Det låter väldigt vetenskapligt, men samtidigt hör vi det nämnas i alla möjliga sammanhang utanför vår hemmaplan - fiberoptik. Eftersom det är ett sådant där begrepp som knappt ens uttalas branschfolk emellan, utan bara förutsätts när man nämner värden som 1310, 1550 eller 1480 vill vi härmed höja statusen för begreppet. Det är ju dessutom ett av de mest potenta verktygen vi har för att öka framkomligheten i datanäten.

Ljus är en del av det elektromagnetiska spektret som även omfattar röntgenstrålning, ultraviolett strålning, mikrovågor, radio, tv, mobiltelefoni och alla andra trådlösa signaler. Alla dessa signaler skiljs åt genom sin våglängd. De är helt enkelt elektromagnetisk strålning med olika våglängder.

Du rattar in RIX FM på bilradion som här i Nynäshamn ligger på 94,6MHz, men när du kommer hem från jobbet strömmar du samma kanal via fibernätet istället och då levereras det som ljus på 1310 nanometer. Ändå är bägge del av samma elektromagnetiska spektra, men olika positionerade genom sina våglängder. Att man använder olika enheter har med tradition och sändningstekniken att göra, men bägge går att uttrycka i både våglängd och frekvens. RIX FM ligger i rundradiobandet 87,5-108MHz och 94,6Mhz motsvarar en våglängd på 3,1 meter. 1310 nanometer motsvarar istället en frekvens på 228780GHz.

Viss strålning identifieras alltså av dess våglängd medan andra av dess frekvens. För strålning med kortare våglängder som, ljus, UV och röntgenstrålar, hänvisar vi allmänt till deras våglängd för att identifiera dem, medan de längre våglängderna som radio, tv och mikrovågor refereras till med frekvens.

De våglängder som vi är mest bekanta med är naturligtvis det ljus vi kan se. Våra ögon är känsliga för ljus vars våglängd ligger i intervallet ca 400-700 nanometer (miljarddels meter), från violett till rött. Inte så konstigt egentligen. Vi är helt enkelt optimerade efter vår lokala stjärnas strålning. En utomjording skulle sannolikt ha ett annat seende än vi eftersom de torde vara anpassade efter sin lokala stjärna. Har du en kompis som ser saker du inte gör, kan hen vara från ett annat solsystem:-)

Maximal datanytta när vi tämjer våglängden

Det bästa och mest prisvärda sättet att bygga ut kapaciteten i en fiberlänk är att låta fler datakanaler samsas i en och samma fiber. Våglängdsmultiplexing eller WDM, CWDM och DWDM är begrepp vi använder när vi egentligen menar dataöverföring i mycket snäva våglängdsintervall. Här drar vi verkligen stor nytta av att kunna tämja våglängderna i mycket exakta sändar- och mottagarmoduler (SFP:er). Med precision på en tiondels nanometer när, kan vi rymma upp till fyrtio datakanaler i det mest optimala våglängdsområdet för maximalt avstånd och signalintegritet. Illustrationen nedan visar de typiska våglängdsintervallen för en 16-kanalers CWDM-mux

Nu måste inte våglängdsmultiplexing användas enbart till punkt till punkt-förbindelser. Med tekniken "add/drop" kan önskade enstaka våglängder tappas av och läggas till och därmed förse milslånga fiberkablar med avtappningskranar längs vägen. Gissningsvis är ditt fiberbaserade bredband levererat på detta kabelbesparande sätt.

Så till definitionen. Våglängden, enligt Wikipedia, definieras som "avståndet mellan repeterande delar av ett vågmönster" och används som särskiljande egenskap för olika sorters elektromagnetisk strålning, även om vi ibland väljer olika enheter när vi beskriver dem.

wavelength_wikipedia

Om du vill lära dig varför just 1310nm eller 1550nm är de typiska våglängderna inom datakommunikation eller varför himlen är blå, fortsätt då till denna artikel. 

Vill du veta mer om fibernät och hur man flerdubblar framkomligheten, hör av dig till oss nu genast på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. 

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Mux/demuxen levereras som standard med 4, 8, eller 16 kanaler. 4- och 8-kanalers finns i version med expansionsport och utan.
5 710 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
1 810 SEK exkl. moms
 
WireXpert 500-fiber är instrumentet för dig som främst behöver testa, certifiera och dokumentera fiber. Till skillnad mot WireXpert 500 så ingår licensen för att testa fiber men man måste köpa till rätt modul. Observera att kopparmoduler och licenes för koppar inte ingår i WireXpert 500-fiber. Instrumentet bygger på den mest mångsidiga testplattformen som finns idag som gör att du kan bygga på med funktionalitet och prestanda i den takt du behöver upp till Cat.8/Klass II och förbi.
157 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter